2005 Avrupa Şampiyonu U17

2005 yılında Avrupa Şampiyonu ve Dünya dördüncüsü olan Türk futbolunun geleceği olarak adlandırılan U17 Milli Takımı oyuncularımızın şimdi nerede olduğuna hep birlikte bakalım.

2005 yılında İtalya’da düzenlenen 17 yaş altı Avrupa Şampiyonası’na katılan millilerimiz, Abdullah Avcı önderliğinde turnuvaya iddialı bir şekilde hazırlandı. 1988 doğumlu genç yıldızların ağırlıkta olduğu ekip, A Grubu’nda ev sahibi İtalya’nın yanı sıra, futbol devi İngiltere takımı ve Belarus ile eşleşti.

Turnuvanın açılış akşamında ev sahibi İtalya ile oynayan 17 yaş altı milli takımımız şimdilerde ise Serie C’de Catania forması fiyen orta saha oyuncusu Andrea Russotto’nın golü ile 1-0 mağlup oldu. İngilitere ve Belarus karşılaşmaları “kader maçı” olarak nitelendirildi.

O dönem İngiltere karşısında golleri ile iki fark yakalayan Tevfik Fikret şimdilerde Apoel forması giyiyor.

Yarı Final Yükseldiler

8 Mayıs 2005 günü is Belarus karşısında 5-1 galibiyet alan ve yarı finale yükselen 17 yaş altı milli takımımızda Tevfik Köse ve Deniz Yılmaz’ın golü damga vurdu. Takımın 5 golünü iki oyuncu atarken yarı finalde takımımız B Grubu’nda Hollanda, İsviçre ve İsrail’i geçerek liderliği elde etti.

Turnuvanın en iddialı takımlarından biri olan Hırvatlara karşı müthiş bir başlangıç yapan milli takımdan Özgür Can Özcan golleri ile üstünlük yakaladı.

Rados’un ağlara yolladığı topla umutlansa da Hırvatistan, Murat Duruer’in vuruşunda bir sayı daha elde eden Abdullah Avcı öğrencileri finale çıkmaya hak kazandı.

Final Heyecanı

Final maçında ise takımımızın rakibi, büyük bir futbol ekolü olduğu kadar, her dönem için futbol yıldızları üretebilen akademileri ile ünlü olan Hollanda’ydı. Tim Krul, Vurnon Anita, Ruud Vormer, Dirk Marcellis gibi önemli isimlerin yanında, Marvin Emnes ve Diego Biseswar gibi tanıdık yıldızların da bulunduğu Hollanda, takımı yarı finalde İtalya’yı yenmiş ve namağlup olarak finale kadar yükselmiştir.

14 Mayıs 2005 tarihinde Pontedara’da oynan karşılaşmada takımımızın ilk 11’i; Volkan Babacan, Serdar Kesçi, Erkan Ferin, Mehmet Yılmaz, Harun Karadaş, Özgür Can Özcan, Ferhat Bıkmaz, Nuri Şahin, Deniz Yılmaz, Caner Erkin, Tevfik Köse idi.

İlk yarısı 0-0 sona eren mücadelenin ikinci yarışındın hemen başında sahneye çıkan Deniz Yılmaz ay yıldızlı takımı 1-0 öne geçirdi. Hollanda bu golün şokunu üstünden atamadan kısa süre içerisinde Tevfik Köse’den gelen diğer bir gol ile milliler kupanın bir ucundan tutmuş oldu. Kontrolü elinden bırakmayan Abdullah Avcı öğrencileri Avrupa Şampiyonluğunu kazanmış oldu.