Kim-Min Jae’nin Serbest Kalma Bedeli

Kim-Min Jae’nin Serbest Kalma Bedeli

1 Ekim 2021 Kapalı Yazar: SporTakvimiGuncel

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fenerbahçe’nin uzun bir süre problem yaşadığı stoper hattına Attila Szalai’den sonra ikinci bir merhem olan ve taraftarların sevgilisi haline gelen Kim-Min Jae’nin sözleşmesindeki serbest kalma maddesinin 9 milyon Euro gibi oyuncunun potansiyeline göre düşük bir bedel olduğuna dair haberler basına yansıdı.

Çok önemli bir potansiyel taşıyan ve geldiği günden bu yana Fenerbahçe’nin savunmasına değer katan Koreli stoperle ilgili gelecekte çok önemli bedellere transfer olması beklentisi, bu maddenin varlığıyla tehlikeye girebilir.

Kım Mın’in Serbest Kalma Maddesi

Avrupa’nın dev kulüplerinin oyuncuların sözleşmelerine yüksek bir serbest kalma bedeli ekleyerek, olası bir transferde zarar etmekten kaçındığı biliniyor. En yakın örnek olarak, Kayserispor’dan Barcelona’ya transfer olan ve 2027 yılına kadar sözleşme imzalanan Emre Demir’in sözleşme bedeli 400 milyon Euro olarak belirlenmişti.

Geleceğe yapılan yatırımlarda ve oyuncuya dair beklenen bedellerde zarara girmek istemeyen kulüpler yıldız oyuncularına da aynı tarifeyi uygulamaktan kaçınmıyor. Kim-Min Jae örneğinde ise basına yansıyan haberlerden anlaşıldığına göre durum biraz daha farklı. Oyuncuyla yoğun bir biçimde ilgilenen ve görüşmeler yapan Porto’nun serbest kalma maddesini 45 milyon Euro olarak belirlediği ve transferin bu yüzden olmadığı, Fenerbahçe’de ise bu bedelin 9 milyon Euro olarak belirlendiği ifade ediliyor.

Eğer bu iddialar gerçek ise oyuncunun Fenerbahçe’yi veya transferi gerçekleşmeyen Porto’yu Avrupa’nın ileri gelen kulüplerine gitmek için bir vitrin veya basamak olarak gördüğü sonucu ortaya çıkabilir. Oyuncunun bu yönde bir isteğinin olması oldukça normal ancak kulübün de kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesinin gerekliliği bir kez daha karşımıza çıkıyor. Fenerbahçe, iddialar doğruysa, çok ciddi bedeller kazanabileceği oyuncusundan daha az bir ücretle vazgeçmek durumunda kalabilir.

FFP Neden Var?

Tabii burada kulüplerin maddi durumlarını düzeltebilmek adına uygulanan Financial Fair Play (FFP) gibi bir uygulama var iken neden böyle bir tercihe gidildiğinin de sorgulanması gerekiyor. Avrupa’nın büyük kulüplerinin istedikleri oyuncuları transfer edebilmek adına bir korkuluk gibi duran FFP’yi aşabilmek adına farklı bedel isimlendirmeleri ile oyuncu transfer ettiği de ortada.

En basit örnek olarak zorunlu bonservis bedeliyle kiralama modeli FFP’nin ortaya çıkışından sonra oluşan bir model. Peki FFP her kulübe adil bir şekilde uygulansaydı, örneği verilen Emre Demir’e veya başka bir oyuncuya 400 milyon Euro vermek ne kadar mümkün olurdu?