Portekiz Neden Futbolcu Fabrikası Oldu

Son yıllarda futbol milli takımı ile uluslararası başarılara imza atan Portekiz iki şampiyonluk sevinci yaşarken geniş ve yetenekli oyuncu havuzu ile de dikkat çekiyor. Peki Portekiz, “futbolcu fabrikası”na ne zaman ve nasıl dönüştü. İşte Portekiz futbolundan detaylar…

2016 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazanan ve daha sonra Uluslar Ligi’nin ilk şampiyonu olmayı başaran Portekiz, kulüpler düzeyindeki istikrarı ve futbolcu yetiştirme konusundaki başarısı il dünya futbolunda fark yaratmayı başaran ülkelerden biri oldu.

Cristiano Ronaldo gibi futbolcular, Jose Mourinho gibi teknik direktörler ve Jorge Mendes gibi menajerler arasında öncü isimleri olan Portekiz futbolu, bu kaliteye nasıl erişti?

Portekiz futbolunda başlangıç: Carlos Queriz

Her alanda olduğu gibi futbolda da müthiş bir azim, gelişim, kalite ve sunum çok önemlidir. İyi bit futbolcu olabilirsiniz fakat doğru ve yeterli bir pr çalışmanız yoksa kimse adınızı duymaz.

Bu her alanda bu şekilde ilerler. Portekiz futbolunda bu çok iyi bilinen ve kullanılan bir yöntemdi. 80’li yıllarda Portekiz’in alt yaş ve A Milli düzeyde farklı milli takımlarını çalıştıran Carlos Queiroz ülkedeki futbolcu gelişim çalışmalarının öncüsü oldu.

Teknik adam elinde olan oyuncular yeteneklerinden şüphe duymuyordu. Oyuncuların oyun bilgisinin zayıf olduğunu iyi çalışma ile istenilen yerlere gelebileceklerini düşünüyordu.

Yapılan Yatırımlar ve Eğitimler

Portekiz’de 2000’lere gelindiğinde futbol çok daha önemli bir konuma geldi. Uzun yıllardır “spor performansı” ve “antrenörlük” alanlarında üniversite derecelerinde eğitimler veriliyordu.

Spor yöneticiliği alanında profesyonel eğitim şarkı sunan ülkede futbolun gelişimi adına ekonomik bir payda ayrılıyordu. Gerçekten de Portekizliler futbolu fazlasıyla ciddiye alıyordu. Portekiz Futbol Federasyonu gelecek vadeden oyuncu ve antrenörler için kurslar, seminerler ve atölye çalışmaları yapmışlardı.

Aynı zamanda tesisleşmeye verdikleri önem ile Portekiz futbolu, bu çalışmaları ile Avrupa’da iz bırakmış eski ve aktif oyuncular tarafından da nakit desteği görüyordu.

Ülkede bulunan büyük kulüpler, coğrafi avantajlarını doğru bir planlama ile birleştirerek Avrupa pazarı haline gelmeye başlamıştı. Tekniğe ve özellikle genç oyunculara verdiği destekler sayesinde Portekiz günümüzde hala “futbolcu fabrikası” lakabını koruyor.