Üç Büyüklerin Geride Kalan Dönemde Durumları

Süper ligde 21 haftalık periyodu geride bırakırken ülkemizin en çok şampiyon olan 3 kulübünün bu sezon ki durumları pek iyi değil sadece bununla da kalmıyor üç büyük kulübün üçü de oynanacak maçların yalnızca yarısından biraz fazlası oynanmış olmasına rağmen şampiyonluk yarışından kopmuş hatta Avrupa kupalarına katılım vizesi almaları bile zor görünüyor.

Fenerbahçe bu sezon geride kalan dönemde 9 galibiyet elde ederken 6 kez beraberlik ile sahadan ayrıldı ve 6 kez de mağlup oldu. Fenerbahçe bu dönem içerisinde 33 gol atarken kalesindeki 26 gole engel olmayı başaramadı. Sarı lacivertliler ligde şu anda 33 puan ile 6. Sırada yer alıyor.

Beşiktaş geride kalan 21 maçta 9 maçtan galip olarak ayrılırken 5 maçta da beraberlik ile ayrılmış ve 7 maçtan ise sahadan mağlubiyet ile ayrılmıştı. Beşiktaş 21 maçta 33 kez rakip fileleri havalandırırken kalesinde 30 gol gördü. Siyah beyazlılar süper ligde 32 puan topladı ve 7. Sırada yer alıyor.

Galatasaray bu sezon oynadığı 21 maçta 7 galibiyet elde ederken 6 maçtan beraberlik ile ayrıldı ve 8 kez de mağlup olan takım oldu. Sarı kırmızılılar 26 kez rakip fileleri havalandırırken kalesindeki 28 gole engel olmayı başarmadı. Galatasaray bu sezon topladığı 27 puan ile 13. Sırada düşme hattından 6 puan uzakta yer alıyor.

Üç Büyükler Bu Sezon Beklentileri Karşılayamadı

Beşiktaş bu sezon en çok beklentinin olduğu takımdı. Hem geçen sezonun şampiyon takımı olması hem de şampiyon kadroyu da korumasının yanı sıra Miralem Pjanic, Michy Batshuayi gibi yıldız oyuncuların yanı sıra yabancı sınırından dolayı tecrübeli kaleci Mert Günok, Umut Meraş, Salih Uçan ve Can Bozdoğan gibi yerli takviyelerinde bulunmuştu. Beşiktaş’ın kurduğu bu kadroya yaklaşık 11 milyon € harcarken bazı isimler yüksek miktarda yıllık ücret aldığı için sezonluk harcaması oldukça fazla oldu.

Fenerbahçe ise bu sezon yaklaşık olarak 17 milyon €’luk bonservis ödemesinde bulunurken oyuncu satışlarında bonservis bedeli olarak kasasına 6 milyon € bandında para koymayı başardı. Fenerbahçe bu sezon hem şampiyonluk yarışında bulunabilecek tecrübede hem de genç oyuncuların bulunduğu bir kadro kurdu. Fenerbahçe şu an ligde yarıştan kopmuş olsa da UEFA Konferans liginde yoluna devam ediyor.

Galatasaray bu sezon yeni yapılanma parolası ile yola çıkmış ve kadrosunu birçok genç ve gelecek vaat eden hem yerli hem de yabancı isimler ile güçlendirmiş fakat ayrılan oyuncular ve sarı kırmızılıların yıllardır eriyen kadrosu hem nitelik hem de nicelik olarak göz önüne alındığında yeterli bir kadro kurulamadı. Yeni gelen yönetim transferler için kaynakta oluşturamayınca Galatasaray’ın yapılanması tamamlanamadan yarıda kesilmiş oldu. Galatasaray yaklaşık olarak 25,3 milyon € ile transferleri gerçekleştirirken bu miktar 3 – 4 yıla yayılmış bir ödeme planı ile yapılacağı açıklanmış fakat Sarı kırmızılılar sadece 550 bin € bonservis geliri elde edebildi. Kurulan kadro süper ligde pek başarılı olamazken UEFA Avrupa liginin en zorlu gruplarından birinden namağlup lider olarak çıktı ve son 16 turuna adını yazdırdı.

Üç takımdan da oldukça önemli beklentiler varken yapılan harcamalar ve gelen isimler göz önüne alındığında takımların başarısız olduğu hatta belki de Avrupa kupalarında yer alamama gibi bir durumları olabilir.

Takımların Eksikleri

Fenerbahçe’de şu an bek pozisyonunda rotasyon bulunmuyor hatta son maçta bir tarafta Ferdi diğer tarafta Bright Osayi Samuel oynadı. Bu iki oyuncu da kanat pozisyonunda görev alan isimlerdi. Orta sahada ise Fenerbahçe’nin önemli bir tempo eksikliği bulunuyor bu pozisyon içinde transfer gerekiyor.

Beşiktaş’ta Forvet Batshuayi dışında santrafor bulunmuyor. O bölgede şans verilen bir diğer isim olan Güven Yalçın’ın asıl mevkisi kanat forvet. Sağ bekte ise sadece Valentin Rosier bulunuyor. Stoper oyuncularının ise yavaş oyuncular olması takımın önde oynamasının önüne geçiyor.

Birçok transfere rağmen kadrosunda en çok eksik bulunan takım Galatasaray. Galatasaray’da kalede Fernando Muslera’nın yokluğunda kaleyi koruyan İsmail Çipe Galatasaray seviyesinde bir isim değil. Bunun yanı sıra sol bek rotasyonunda sadece 1 isim yer alıyor. Orta sahada ise oyuncuların önemli bir tecrübe eksikliği bulunuyor ve bunun yanı sıra bu oyuncuların önemli yaratıcılık problemleri bulunuyor. 6 numara pozisyonunda görev alan isimlerin ise hiçbir tanesinin asıl mevkisi değil.