Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür ve Maç Takvimi

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür ve Maç Takvimi

Türkiye’nin 2023 yılında elde ettiği Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonlukları sonrasında kadın voleyboluna olan ilgi daha da artmıştır. Bu noktada Voleybol Dünya Şampiyonası ne zaman? Sorusu da önem kazanmıştır. Voleybol Dünya Şampiyonası son olarak 2022 yılında Hollanda ve Polonya’nın ev sahipliğinde yapıldı. 2022 yılında iki ülke, tarihte ilk defa Kadınlar Voleybol Dünya Şampiyonluğuna ev sahipliği yapmış oldu. Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası, 2022 yılından sonra FIVB’in aldığı kararla tek yıllarda oynanacak. Bu nedenle bir sonraki Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür, 2025 yılında yapılacak. 2025 yılında düzenlenecek olan turnuva, 32 takımla oynanacak ve bundan sonra 2 yılda bir düzenlenecek. Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür çekimi de bu kurallara göre yapılacak.

2025 yılında düzenlenecek olan Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası’nın hangi ülkede yapılacağı henüz belliğ değil. Ancak ev sahibi adayları şu şekilde:

  • Çin-Hong Kong ortaklığı
  • Endonezya
  • Filipinler
  • Tayland
  • Vietnam

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür, vereceği karara göre bu adaylardan bir tanesini ya da birden fazla adayı ev sahibi olarak seçebilir. Ev sahibi olan takımlar, turnuvaya eleme oynamadan katılma hakkı kazanır. Ayrıca, son dünya şampiyonu Sırbistan da turnuvaya elemesiz katılıyor. Kıtasal turnuvalardaki en iyi üç takımda katılıyor. Bunlar dışında kalan takımlar da turnuvadan önceki yılın Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür Dünya sıralamasına göre belli oluyor. Buna göre turnuvaya katılmaya hak kazanan ülkeler şu şekilde:

  • Sırbistan (Son Dünya Şampiyonu)
  • Brezilya (2023 Güney Amerika Şampiyonu)
  • Arjantin (2023 Güney Amerika ikincisi)
  • Kolombiya (2023 Güney Amerika üçüncüsü)
  • Kenya (2023 Afrika Şampiyonu)
  • Mısır (2023 Afrika ikincisi)
  • Kamerun (2023 Afrika üçüncüsü)
  • Türkiye (2023 Avrupa Şampiyonu)
  • Hollanda (2023 Avrupa üçüncüsü)
  • İtalya (2023 Avrupa dördüncüsü, bu turnuvada ikinci olan Sırbistan’ın yerine turnuvaya katılıyor.)
  • Dominik Cumhuriyeti (2023 Kuzey Amerika Şampiyonu)
  • Amerika Birleşik Devletleri (2023 Kuzey Amerika ikincisi)
  • Kanada (2023 Kuzey Amerika üçüncüsü)
  • Tayland (2023 Asya Şampiyonu)
  • Çin (2023 Asya İkincisi)
  • Japonya (2023 Asya üçüncüsü)

Bu takımların dışında kalan 16 takım da turnuvaya katılma hakkı kazanmayan ve dünya sıralamasında en üst sırada bulunan takımlar olacak. En az 1 tane de ev sahibi ülke kontenjanı bulunuyor. Kadınlar Voleybol Dünya Şampiyonası Fikstür çekiminden sonra gruplar belli olacak.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür ve Maç Takvimi
Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür ve Maç Takvimi

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür, 8 grup ile oynanacak. Grupta ilk 2 sırayı alan takımlar son 16 turuna kalacak. Son 16 turundan itibaren takımlar tek maç eleme üzerinden maç oynayıp ilerleyecekler. Kadınlar Voleybol Dünya şampiyonası fikstür çekimiyle takımlar birbiriyle eşleşecek ve turnuva yolu da bu şekilde belirlenmiş olacak.

Filenin Sultanları 2022 yılında düzenlenen Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası’nda Tayland, Dominik Cumhuriyeti, Polonya, Güney Kore ve Hırvatistan ile B Grubu’nda mücadele etmişti. Statü farklı olduğundan 2022’deki turnuvada grupta ilk 4 sırada yer alan takımlar ikinci tur grup aşamasına ilerlemişti. Türkiye, 2022 Dünya Voleybol Şampiyonası’nda ikinci turda Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Tayland ve Almanya ile mücadele etti. Filenin Sultanları, ilk turda grubu lider tamamlarken ikinci turda Sırbistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından üçüncü sıraya yerleşmişti.

Çeyrek finale çıkmaya hak kazanan milli takımımızın çeyrek finaldeki rakibi Amerika Birleşik Devletleri oldu. Filenin Sultanları, bu maçı 3-0 kaybetti ve 2022 Dünya Voleybol Şampiyonası’na veda etti. Turnuvada çeyrek final eşleşmeleri şu şekildeydi:

  • İtalya-Çin
  • Brezilya-Japonya
  • Sırbistan-Polonya
  • ABD-Türkiye.

Turnuvada yarı finalde İtalya Brezilya ile, Sırbistan da ABD ile karşı karşıya geldi. Brezilya İtalya’yı, Sırbistan ise Amerika Birleşik Devletleri’ni 3-1’lik skorlarla geçti. Kupanın sahibi Brezilya’yı 3-0 ile geçen Sırbistan oldu. Bu maç, Sırp oyuncu Tijana Boskovic’in harika performansıyla Kadınlar Dünya Şampiyonası tarihindeki unutulmaz maçlar arasında da yerini aldı.

Turnuvanın üçüncülük maçında ise İtalya, Amerika Birleşik Devletleri’ni 3-0 ile geçti ve üçüncü olmaya hak kazandı.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür 2025 yılında 32 takımla düzenlenecek olan Kadınlar Dünya Şampiyonası fikstür ve maç takvimi, turnuvaya katılacak tüm takımların belli olmasından sonra açıklanacak. Kadınlar Dünya şampiyonası maç programının açıklanmasının ardından takımlar da hazırlıklarına başlayacak. Kadınlar Dünya Voleybol maç takvimi, takımların gruplara ayrılmasından sonra belli olacak. Kadınlar Dünya Şampiyonası fikstür çekimi hangi tarihte yapılacak? Sorusunun cevabı da belirsizliğini koruyor.

Fikstür çekimi sonrasında Filenin Sultanları da şampiyonluk hedefiyle çalışmalarına başlayacak. Voleybol Avrupa şampiyonası kazananı olan Türkiye, 2023 yılında Milletler Ligi’nde de şampiyonluğa ulaştı ve büyük bir başarı elde etti. Filenin Sultanları’nda İtalyan koç Daniele Santarelli ile hedef, ülke tarihinde ilk kez FIVB Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda madalyaya ulaşmak olacak.

Turnuvaya kadar olan süreçte planlama bu hedef doğrultusunda yapılıyor. Filenin Sultanları, halihazırda dünyadaki en güçlü kadrolardan birine sahip. Küba asıllı oyuncu Melissa Vargas’ın da milli takıma katılmasıyla gücüne güç katan Filenin Sultanları, Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Gizem Örge gibi isimlerle başarıyı hedefliyor. Filenin Sultanları, 2024 yılında Paris’te yapılacak olan Olimpiyat Oyunları’nda da başarıyı hedefliyor. Olimpiyatlarda Madalya kazanmayı ve ülkemizi gururlandırmayı hedefleyen milli takımımız, sonraki yıl yapılacak olan Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür Madalya almak için mücadele edecek.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Lig Performansı

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür turnuva performansı tüm takımlar için büyük öneme sahip. Filenin Sultanları da Avrupa Şampiyonluğundan sonra hedefini Olimpiyatlar ve Dünya Şampiyonası’nda başarılı olmak olarak belirledi. Bu noktada Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası lig performansı, tüm takımlar için öneme sahip. Oyuncuların gösterdiği performans, özellikle milli takıma seçecek oyuncu konusunda kararsız kalan koçlar için çok önemli. Bunun dışında bazı oyuncuların milli takımı ya da voleybolu bırakması sonrası bu oyuncuların yerlerinin doldurulması, tüm oyuncuların lig performansını daha da önemli kılıyor. Bu nedenle de oyuncuların sakatlıklardan uzak durması ve form grafiğinin istikrarlı olması, milli takım koçları açısından önem taşımaktadır. Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür kurası da tüm takımlar için büyük bir öneme sahip.

Milli takımımızın İtalyan koçu Daniele Santarelli de Dünya Şampiyonası, Olimpiyat Oyunları ve 2024 Milletler Ligi için oyuncuların performansına çok büyük önem verdiği biliniyor. İtalyan çalıştırıcının 2024 ve 2025 yıllarında milli takımımızı başarıya ulaştırmak için oluşturacağı milli takım havuzu da merakla bekleniyor.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür, tüm ülkeler için önemli bir hedef olmayı sürdürüyor. FIVB Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası, prestijli bir turnuva ve her takım, bunun yanında takımda oynayan oyuncular da kariyerinde bu kupayı bulundurmak istiyor.

Dünya voleybol tarihi boyunca bu kupayı milli takımımız kazanamadı. 2025 yılında düzenlenecek turnuva, bu nedenle Filenin Sultanları için daha büyük bir öneme sahip. Milli takımımız, Olimpiyatlar ve 2024 Milletler Ligi sonrasında en önemli hedef olarak 2025 yılındaki FIVB Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası’nı belirlemiş durumda. Bu kapsamda çalışmaları yürüten Teknik heyet, 2024 yılında Olimpiyat Oyunları ve Milletler Ligi’nden sonra 2Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür tarihinde ilk kez dünya şampiyonası madalyası kazanmayı hedeflemektedir.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür Analizi

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür çekimi yazının önceki bölümünde de belirttiğimiz üzere henüz belli değil. Fikstürün belli olmasından sonra tüm takımların Teknik ekibi, fikstür analizi çalışmalarına başlar. Fikstür analizi, takımlar için büyük bir öneme sahiptir. Takımlar, kısa süre içinde fazla maç oynadığı için fikstürü doğru ve etkili bir şekilde Analiz etmek, hem rotasyon hem de yorgunluk ve sakatlıktan korunmak açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada bir örnek oluşturması açısından Filenin Sultanlarının 2022 Dünya Şampiyonası’ndaki fikstürüne bir göz atalım:

  • 24 Eylül 2022: Türkiye-Tayland
  • 27 Eylül 2022: Türkiye- Güney Kore
  • 28 Eylül 2022- Türkiye- Dominik Cumhuriyeti
  • 29 Eylül 2022-Türkiye- Hırvatistan
  • 1 Ekim 2022: Polonya- Türkiye

Görüldüğü gibi Filenin Sultanları, 3 gün üst üste maça çıkmıştır. Bu nedenle fikstürü doğru Analiz etmek ve takım rotasyonunu korumak çok büyük bir öneme sahiptir. Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür kapsamında Milli takımımız, aynı turnuvanın ikinci turunda 4-8 Ekim 2022 tarihleri arasında 4 maç daha oynadı. 11 Ekim tarihinde de çeyrek finale çıkan takımda yorgunluk ciddi bir problem olabilirdi. Maçların çok yoğun olması, takımların buna göre hazırlanmasını da gerekmektedir.

Bu nedenle de Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür doğrultusunda hazırlık yapmak gerekmektedir. Bu noktada da takımların Teknik ekiplerine büyük görev düşmektedir. Ayrıca, oyuncuların her maça hazır tutulması ve motive edilmesi de bu noktada büyük bir öneme sahiptir.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Tarihindeki Unutulmaz Maçlar

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür, 1952 yılından beri düzenlenmektedir. Bu turnuvada voleybolseverlerin aklında kalan birçok maç vardır. FIVB Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda en çok şampiyon olan takım, 5 kez ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’dir. 1952 yılında düzenlenen ilk turnuvada finalde Polonya’yı 3-0 yenen Sovyetler Birliği, şampiyonluğa ulaşmıştır. Aynı yılda turnuvanın üçüncüsü ise Bulgaristan’I 3-2 ile geçen Çekoslovakya olmuştur. 2018 ve 2022 yıllarında düzenlenen son 2 turnuvada da şampiyon Sırbistan olmuştur. Sırbistan, 2018’de İtalya’yı 3-2, 2022de ise Brezilya’yı 3-0 ile geçerek kupaya ulaşmıştır.  

Filenin Sultanları ise FIVB Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası’nda henüz Madalya kazanma başarısı gösterememiştir. Turnvada akıllarda kalan birçok maç olsa da 2022 yılında Sırbistan ve Brezilya arasında oynanan final maçı, en güncel anı olarak voleybolseverlerin aklındadır. Bu maçta Sırp oyuncu Tijana Boskovic’in gösterdiği olağanüstü performans, kadınlar voleybol tarihindeki en iyi performanslar arasındadır.

2018 yılında Sırbistan ve İtalya arasında oynanan final maçı da turnuva tarihindeki unutulmaz maçlar arasına girmeyi başarmıştır. Sırbistan’ın 3-2 kazandığı mücadele, FIVB Voleybol tarihindeki en iyi maçlar arasına girmeyi başarmıştır. Bu maçların yanında yakın dönemde oynanan en heyecanlı maçlar arsında şunlar bulunur.

  • 2010, Final: Rusya-Brezilya: 3-2
  • 2006, Final: Rusya-Brezilya: 3-2

2025 ve sonraki yıllarda düzenlenecek olan turnuvalarda da birçok unutulmaz maçın oynanacağı beklenmektedir. Takımlardaki yıldız oyuncu sayısının artması, maçların, özellikle de yarı final ve final maçlarının çok büyük heyecana sahne olmasını sağlamıştır. İtalya’da Paola Egonu, Türkiye’de Melissa Vargas, Brezilya’da Gabi Guimares, Polonya’da Magdalena Stysiak gibi oyuncular, gösterdikleri performanslarla takımlar arasındaki maçların büyük bir heyecana sahne olmasını sağlamışlar ve dünya kadın voleyboluna büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu noktada maçların nasıl şekilleneceği ve takımların finale ulaşırken izleyeceği yol, Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası fikstür çekiminden sonra belli olacak.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür dışında 2023 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da Türkiye ve Sırbistan arasında oynanan maç da en iyi maçlar arasındaki yerini almıştır. Melissa Vargas ve Tijana Boskovic’in bu maçta gösterdikleri olağanüstü performans, bu maçın en unutulmaz maçlar arasında yer almasını sağlamıştır.

Sırp voleybolcu Tijana Boskovic, 2018 ve 2022 yıllarında turnuvanın en değerli oyuncusu ödülünü kazanmış ve dünyadaki en iyi kadın voleybolcular arasındaki yerini almıştır. Ülkemizde Eczacıbaşı forması giyen Tijana Boskovic, gösterdiği performansla Türkiye Ligi’nde oynayan en iyi oyuncular arasında da yerini korumaktadır.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür 2025 yılında Türkiye’nin başarılı olması durumunda Melissa Vargas’ın da bu ödülü kazanma ihtimali bulunmaktadır. 2023 yılında çifte kupa alan Filenin Sultanları, 2024 Olimpiyatları ve 2025 yılındaki Dünya Şampiyonası’nda bu başarısını sürdürmeyi hedeflemektedir. Milli takmımızın kadro kalitesi bu başarıları elde edebilecek düzeydedir. Voleybol otoriteleri, 2023 yılında gelen Avrupa ve Milletler Ligi şampiyonluklarından sonra Türkiye kadın voleybol milli takımının tarihteki en iyi takımlar arasına girdiğini belirtmektedir.

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Turnuva

Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası Fikstür 1952 yılında başladığını ve bu turnuvada en çok şampiyon olan ülkenin Sovyetler Birliği olduğunu belirttik. 1952 yılından beri düzenlenen turnuvada en çok Madalya kazanan takımlar şunlardır:

  • 8 madayla: Sovyetler Birliği (5 altın, 2 gümüş, 1 bronz)
  • 7 madalya: Japonya(3 altın, 3 gümüş, 1 bronz)
  • 6 madalya: Çin(2 altın, 3 gümüş, 1 bronz)
  • 5 madalya: Rusya (2 altın, 3 bronz), Amerika Birleşik Devletleri (1 altın, 2 gümüş, 2 bronz), Brezilya (4 gümüş, 1 bronz)
  • 4 madalya: Küba (3 altın, 1 gümüş)
  • 3 madalya: İtalya (1 altın, 1 gümüş, 1 bronz), Polonya (1 gümüş, 2 bronz)
  • 2 madalya: Sırbistan (2 altın), Peru (1 gümüş, 1 bronz), Çekoslovakya (2 bronz), Güney Kore (2 bronz)
  • 1 madalya: Romanya (1 gümüş), Kuzey Kore (1 bronz), Sırbistan&Karadağ (1 bronz)

FIVB Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda 1982 yılından beri MVP (En değerli oyuncu) ödülü verilmektedir. Bu ödülü kazanan oyuncuların listesi de şu şekildedir:

  • 1982: Lang Ping (Çin)
  • 1986: Yan Xilan (Çin)
  • 1990: Irina Parkhomchuk (Sovyetler Birliği)
  • 1994: Regla Torres (Küba)
  • 1998: Regla Torres (Küba)
  • 2002: Elisa Togut (İtalya)
  • 2006: Yoshie Takeshita (Japonya)
  • 2010: Yekaterina Gamova (Rusya)
  • 2014: Kimberly Hill (Amerika Birleşik Devletleri)
  • 2018: Tijana Boskovic (Sırbistan)
  • 2022: Tijana Boskovic (Sırbistan)

Bu oyuncular dışında turnuva tarihindeki en başarılı oyuncular, Madalya sayısına göre şu şekildedir:

  • 4 madalya: Lyudmila Buldakova, Sovyetler Birliği (3 altın, 1 gümüş). Buldanova, 4 Dünya Şampiyonası madalyasına sahip olan tek oyuncudur.
  • 3 madalya: Aleksandra Chudina, Sovyetler Birliği (3 altın), Militiya Yeremeyeva 3 altın), Liliya Konovalova, Sovyetler Biriliği (2 altın, 1 gümüş), Mireya Luis, Küba (2 altın, 1 gümüş), Katsumi Matsumura, Japonya (2 altın, 1 gümüş), Lyudmila Mikhaylovskaya, Sovyetler Birliği (2 altın, 1 gümüş), Antonina Ryzhova, Sovyetler Birliği (2 altın, 1 gümüş), Lidiya Strelnikova, Sovyetler Birliği (2 altın, 1 gümüş), Yekaterina Gamova, Rusya (2 altın, 1 bronz), Lyubov Sokolova (2 altın, 1 bronz)

Turnuva tarihi oyunca FIVB Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası’na en çok ev sahipliği yapan ülkeler ise şunlardır:

  • 5 kez: Japonya (1967, 1998, 2006, 2010, 2018)
  • 3 kez: Sovyetler Birliği (1952, 1962, 1978)
  • 2 kez: Brezilya: (1960, 1964)
  • 1 kez: Bulgaristan (1970), Çin (1990), Çekoslovakya (1986), Fransa (1956), Almanya (2002), İtalya (2014), Meksika (1974), Hollanda (2022), Polonya (2022), Peru (1982)

Daha önce Avrupa Voleybol Şampiyonası ve Milletler Ligi’ne ev sahipliği yapan Türkiye’de ilerleyen yıllarda FIVB Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir. 2026 Avrupa Voleybol Şampiyonası için başvuruda bulunan Türkiye, 2027 yılında FIVB Kadınlar Dünya Şampiyonası için adaylardan biri olarak görülüyor. Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, yaptığı açıklamada 2026’dan sonra 2027 yılında Dünya Voleybol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Buna göre Milli takımımız, 2027 yılında ev sahibi olarak Dünya Voleybol Şampiyonası’na eleme oynamadan katılabilir. Ayrıca Kadınlar Voleybol Dünya Şampiyonası fikstür çekimi sonrası kura şansı da yanımızda olursa Sultanlarımız, dünya şampiyonu olarak turnvuaya katılma ihtimalini de güçlü görüyor.