Vücut Geliştirmeye Kaç Yaşında Başlamalısınız?
30 Mayıs 2023This content has been archived. It may no longer be relevant
Vücut geliştirmeye başlamak için iyi bir yaş nedir? Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlamalısınız? Bu gibi sorular sıkça tartışılmaktadır. Bu konu Antreman.NET tarafından detaylı olarak incelenecektir. Hadi başlayalım;
Vücut Geliştirme mi Fitness mı? Hangisi daha iyi?
Öncelikle bilgi kirliliğine bir dur diyelim. Birçoğumuz aslında hem vücut geliştirme hem de fitness yaptığımızı düşünüyoruz. Vücut geliştirme, fitness’ın gelişmiş bir şeklidir. Vücut geliştirme, bu siyah adamların yaptığı spordur. Vücut geliştirme sağlığa öncelik veren bir spor değildir. Doping ve hormonlar sizi daha iri yapmak için kullanılır. Bunun bizim sporumuzla hiçbir ilgisi yoktur.
Fitness tam olarak nedir?
Fitness bir sonraki konumuz. Fitness bizim yaptığımız spordur. Sağlık, zindelik ve gücün iç içe geçtiği ve insanların vücutları için mümkün olan en iyi şekli elde etmeye çalıştığı bir spordur. Hem sağlıklı hem de son derece faydalıdır. “Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanmalı?” sorusu doğru bir soru değildir. Vücut geliştirme 18 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez. Dediğim gibi maksimum kütle ve kiloya ulaşmayı hedefleyen bir spor. Bu da gelişim aşamasındaki çocuğun gelişimini etkileyebilir (ileride bundan bahsedeceğim). Bu nedenle “egzersize ne zaman başlanmalı?” diye sormalıyız Artık biliyoruz.
Egzersize ne zaman başlanabilir?
7 veya 8 yaşından sonra her çocuk aktif olarak spora katılabilir. Çocuğunuzun kendi vücut ağırlığını kullanarak yapabileceği sporları seçin. Bir fitness programı şınav veya barfiks çekmenin yanı sıra mekik çekmeyi de içerebilir. Ayrıca bisiklete binme, genel ağırlık çalışması ve hafif egzersizler de içerebilir. Şınav, barfiks, mekik, hafif ağırlık antrenmanı ve bisiklete binmeyi içeren bir fitness rejimi çocuğun gelişimine yardımcı olacaktır. Bu yaş grubunun ağır fiziksel aktivitelere maruz bırakılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Erkeklik hormonu olan testosteron hormonu 13-14 yaşlarında vücutta artış gösterir. Bu da kas kütlesi kazanmayı kolaylaştırır. Fitness’tan en iyi şekilde yararlanmak için erken, yani ergenlik döneminde başlamak en iyisidir. Bu, illa ki maksimum zorlukta ağır ağırlıklar kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Gerekli olan tek şey gelecek için gerekli olan altyapıdır.
Çocuklar için fitness’ın faydaları nelerdir?
Bu mümkün mü? Fitness’ı doğru bir şekilde, ağırlıkları abartmadan ya da gözetim altında yapmakta fayda var. Koşu, bisiklet ve diğer sporlar büyüme hormonunu % 100-200 oranında artırır. Ağırlık çalışmaları sırasında bu oran normalden %400 daha fazla olabilir. Vücudun fazladan büyüme hormonu salgılaması gerçekten ne anlama geliyor? Bu, daha uzun kemikler, daha güçlü kaslar ve daha uzun bir vücut ile sonuçlanır. Spor yapmak büyüme hormonunun salgılanmasına neden olur, bu da çocukların daha güçlü, daha uzun boylu ve daha hızlı büyümesini sağlar.
Sadece ağırlık sınırı dikkate alınmalıdır. Her kemiğin ucunda plakalar vardır. Büyüme durana kadar (18-21 yaş arası) yumuşak doku yumuşak kalacaktır. Yumuşak dokunun kalmasına izin verilirse kemik büyüyebilir. Bu yumuşak plak dokusu ağır sporlar tarafından bastırılırsa büyüyemez. Kemikler kısa kalacak ve boy da kısa olacaktır.
Bu spor gelişiminiz için çok faydalı olabilir, ancak daha önce de belirttiğim gibi bazı olumsuz etkileri de vardır. Ağırlık gözünüzü korkutmasın. Normal ağırlıklardan bahsetmiyoruz. Boynunuzu kısa tutmak için çok çalışmanız gerekir.
Vücut geliştirmenin boy üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okumaya devam edin.